Nyt liv til hybrid biler

Udgivet: 12. november 2018


Hybridbiler har længe stået i skyggen af elbiler, men ovenpå regeringens nye klimaudspil har hybridteknologien fået nyt liv.

 

Derfor havde vi for nyligt inviteret Martin Grandal fra Toyota Danmark, forbi kontoret til en snak omkring hybridteknologien, som i virkeligheden slet ikke er så ny endda. Toyota har satset benhårdt på hybridteknologi, siden de for mere end 20 år siden introducerede deres første hybridbil, Toyota Prius. Siden dengang, er teknologien blevet videreudviklet, forfinet og gennemtestet på en række af Toyotas modeller. Den lange erfaring, og et mod til virkelig at satse på en nyskabende teknologi, har betydet at Toyota i dag er blandt de mærker, som er længst fremme i sin grønne omstilling.
Du kan eksempelvis ikke længere købe en Toyota personbil, der kører på diesel. Modellerne fås udelukkende med benzin eller hybridteknologi, hvilket signalerer et helt klart budskab om en ønsket forandring på det marked vi ser i dag.

 

Hybridteknologien vokser

Kort fortalt, betyder begrebet hybridteknologi at bilen både har en forbrændingsmotor og et højspændingsbatteri. Energien fra motoren overføres til batteriet, som oplades under kørsel. Under opstart og kørsel ved lave hastigheder, kan bilen få fremdrift ved batteriet alene. Når behovet for højere hastighed eller kraftig acceleration opstår, vil forbrændingsmotoren levere ekstra kraft og energi. Fordi bilen oplader selv, er adgang til strøm ikke nødvendigt og man sparer samtidig penge på brændstof, der dermed skåner miljøet. Ved eksempelvis bykørsel og kortere ture, er det faktisk muligt at køre fuldstændig emissionsfrit, hvilket gør denne teknologi til en yderst spændende fremtidsmulighed.

Toyota er ikke det eneste bilmærke, der er langt fremme med hybridteknologien og vi ser flere og flere innovative teknologier og muligheder, fra langt de fleste bilmærker.
Både Kia, Volvo, Mercedes og VW rører på sig, når det gælder hybrid- og plug-in-hybridteknologi og vi ser helt nye innovative tiltag, hvor eksempelvis VW arbejder på induktiv opladning, som betyder at bilen oplader trådløst, i det øjeblik den holder på en såkaldt opladningsplade. Teknologien er ikke klar til markedet endnu, men både den kendte Golf og den populære UP, kører allerede rundt på vejene, tilføjet et diskret 'e' foran modelbetegnelsen, hvilket betyder at de kører på ren el. Fra Mercedes kan du ligeledes vælge i mellem adskillige hybridmodeller, og det er generelt blevet oftere at man kan spotte en elbil eller hybridmodel, på de danske veje.

 

Årets bil

Da Motorjournalisternes Klub mødtes for at teste 23 nylancerede bilmodeller på FDM Jyllandsringen, kom både den prisvenlige og udstyrsrige Hyundai Kona Electric og den eksklusive og sportslige Jaguar I-Pace med blandt de fem finalister til titlen som årets bil 2019. Det bliver mere og mere tydeligt, at el- og hybridteknologien efterhånden er at finde i alle bilklasser. Kia har lanceret deres Kia Niro, som er en plug-in-hybrid, der leverer det bedste fra henholdsvis en benzin- og en elmotor til priser hvor de fleste bilkøbere kan være med.

På det netop afholdte Paris Motor Show præsenterede Peugeot, Ford og Honda også deres bud på hybridmodeller, og det vil efterhånden blive mere og mere naturligt at overveje hybrid- eller elteknologi, på lige fod med benzin eller diesel, når den gamle model skal udskiftes.
Som et ekstra lag til den store omvæltning på bilmarkedet lige nu, rykker den mere eller mindre selvkørende bil også tættere og tættere på din indkørsel. Hos eksempelvis Audi og Volvo, kan indstillingerne i kabinen tilpasses føreren, og vi er ikke langt fra en bil, der automatisk kan genkende sin fører, og dermed tilpasse de valgte favoritindstillinger for både sæde-, rat-, temperatur-, telefon- og sågar radioindstillinger. Og med muligheder som vejbaneassistent, parkeringsassistent og intelligente lygter, der kan genkende forskellige typer forhindringer, vil vores daglige kørsel uden tvivl ændre sig, og blive mere sikker og automatiseret. En kombination der passer godt med det stigende ønske om at passe godt på både planeten og dens indbyggere.

 

Kør en grønnere fremtid i møde

Hos Autolease vil vi gerne medvirke til at omfordele bilparken, så der bliver flere hybrid- og elbiler, og færre diesel- og benzinbiler. Som resten af markedet, tror vi på de nye teknologier og vi vil gerne være med til at sprede information og kendskab til mulighederne for både at blive mere sikker, økonomisk og miljøvenlig, når der skal vælges køretøj. Vi har derfor gjort det enklere for vores firmabilsbrugere at finde frem til mere miljørigtige firmabiler i vores online konfigurator. Det er enkelt at bruge søgefiltrene Hybrid og Elbil, og som en selvfølge, kan der vælges en øvre grænse for CO2 udledningen, der giver endnu bedre mulighed for at træffe miljørigtige valg.

 

Hybrid på top 10

Når vi ser på de firmabiler vores kunder bestiller, opdager vi en øget interesse for hybridteknologi. 2018 blev således året, hvor vi for første gang kunne præsentere en hybridbil på den Top10-liste som vi udsender hvert kvartal, over de mest valgte firmabiler. Vi er midt i en spændende udvikling, og vi glæder os til at opleve fremtidens bilpark, som vi håber at kunne være med til at præge i en mere bæredygtig og miljøvenlig retning.

Vi er klar og markedet er klar, så skal din næste firmabil være en hybrid?