Ny lov om vanvidsbilisme er vedtaget

Udgivet: 8. april 2021

Ny lov om vanvidsbilisme er vedtaget

 

L 127 vedrørende ændring af færdselsloven er nu vedtaget, hvilket betyder, at reglerne omkring konfiskation af biler træder i kraft d. 31. marts 2021. Med lovforslaget ønsker man at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel, herunder ulovlig kap- og væddekørsel. Autolease er selvfølgelig imod vanvidsbilisme, og vi støtter op om, at vanvidsbilisme skal bekæmpes.

Regeringen har nu, med vedtagelsen af L 127, besluttet at biler benyttet til vanvidskørsel bliver konfiskeret af myndighederne og solgt på auktion. Uanset om bilen er ejet, lejet eller leaset, vil den blive konfiskeret, hvis den er blevet benyttet til vanvidskørsel.

Det er derfor vigtigt, at dine bilbrugere bliver gjort opmærksom på, at de skal overholde fartgrænserne og generelt køre hensynsfuldt. Derudover er det værd at bemærke, at leasingtager bærer omkostningen, såfremt en firmabil bliver konfiskeret ifm. vanvidskørsel.

 

Regeringens definition af vanvidsbilisme

For at kunne bekæmpe problemet med vanvidsbilisme, har regeringen i samarbejde med politiet og anklagemyndigheden lavet definitioner af, hvad vanvidskørsel dækker over.

Hvis du rammer en person, er der tale om vanvidsbilisme når:

  • Der er tale om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det vil sige, hvis du f.eks. kører for hurtigt eller påvirket. (Straffelovens § 241, 2. punkt)
  • Det samme gælder, hvis du laver skade på nogens legeme eller helbred, og det er sket under særligt skærpede omstændigheder. (Straffelovens § 249, 2. punkt)
  • Hvis du udsætter andre for nærliggende fare for liv eller førlighed. (Straffelovens § 252)

Hvis du ikke rammer nogen, er der tale om vanvidsbilisme når:

  • Man kører særligt hensynsløst
  • Man kører med en fart på mere end 100 % af det tilladte, og speedometeret kommer over 100 km/t. Dette ses f.eks. hvis man kører dobbelt så stærkt et sted, hvor man kun må køre 60 km/t
  • Man kører med mindst 200 km/t uanset hastighedsgrænsen
  • Man kører i bil med en promille på over 2,0