Gode råd til din skiferie

Udgivet: 9. januar 2019


Nu er vinterferien endnu engang lige om hjørnet, hvilket for mange inkluderer en uge med ski, pister og en bil pakket til renden. Inden man starter bilen og tager på kør-selv-ferie, er der dog nogle ting, man skal huske.

 

Husk bilbrugeren på det rigtige udstyr

Det kan blive en lang og ikke mindst farlig tur mod de sneklædte bjerge, hvis man ikke sørger for at medbringe det rigtige udstyr til sin bil. Man skal ikke kun være forberedt på ændringer i vejr, føre og sigtbarhed – man skal også være forberedt på de regler, som nogle lande har for at køre igennem dem. Her er de fire vigtigste ting, du skal huske, når man som bilbruger kører på skiferie:

 

Vinterdæk

Noget bilbrugeren ikke kommer udenom er vinterdæk, da det er vigtigt, at bilen altid har et godt vejgreb. Det er derudover vigtigt, at du hjemmefra kontrollerer om vinterdækkene lever op til lovkravene for de lande man skal køre igennem inden destinationen. Her får du et overblik over de lande, man oftest kører på skiferie til – Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, Østrig og Schweiz:

Sverige

I Sverige er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i perioden 1. december – 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller når der er sne eller is på vejen. Dækkene skal være M+S mærkede, have minimum 3 mm. mønsterdybde, være produceret specifikt til vinterkørsel og være på listen over godkendte dæk.

Norge

I Norge er det ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bil og anhænger. Hvis bilen har monteret vinterdæk, skal de monteres på alle hjul og have en minimumsdybde på 3 mm.

Tyskland

I Tyskland er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr. Dækkene skal være mærket med M+S, et bjerg- og snefnugssymbol eller begge dele. Det anbefales at have vinterdæk på anhængere, men det er ikke et krav.

Frankrig

I Frankrig er det ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen. Dog anbefales det, når der er sne eller is på vejene. Dækmønsteret skal minimum være 3,5 mm.

Østrig

I Østrig er det lovpligtigt at have vinterdæk på bilen fra d. 1. november – d. 15. april, når vejene er dækket af sne, slud eller is. Kravene til dækkene er, at de skal monteres på alle fire hjul, være mærket med M+S og have en dybde på minimum 4 mm. Kørsel med sommerdæk kan accepteres, hvis der er monteret snekæder på de trækkende hjul.

Schweiz

I Schweiz er det ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen, men har man ikke vinterdæk på sin bil og derved hindrer trafikken, kan man idømmes bøder.


Snekæder

Man kan dog komme ud for, at vinterdæk ikke er nok til at stå fast på vejene, hvilket især kan være tilfældet, når man er ved at være ved skiområdet. Derfor er det vigtigt altid at have snekæder med i bilen, når man kører på skiferie. For at undgå, at monteringen af kæderne bliver en alt for lang og kold fornøjelse, er det en god idé at have prøvemonteret dem inden køreturen starter.


Motorvejsmærkat/vignette
Nogle lande, som f.eks. Schweiz og Østrig, har specielle regler for kørsel på deres motorveje. Man skal derfor altid tjekke de individuelle landes regler og sørge for at købe et motorvejsmærkat/vignette, så man har tilladelse til at køre igennem dem.

  • Norge og Sverige har bompenge, som man kan betale med sin brobizz
  • I Schweiz skal man købe en årsvignette her eller hos FDM
  • I Østrig kan man købe flere forskellige vignetter alt efter længden på sit ophold i landet. Dette kan gøres her
  • I flere tyske byer skal man have en miljømærkat, men holder man sig til motorvejen, skal der ikke betales noget for at køre i Tyskland

Vil du vide mere om motorvejsmærkatter og vignetter, kan du gøre det hos FDM her.


Registreringsattest
Når du tager bilen til udlandet, er det en god ide at medbringe bilens originale registreringsattest samt det røde forsikringskort. På den måde er du dækket, hvis uheldet skulle være ude, og du får brug for SOS’ hjælp.

Har du forsikring hos Autolease, kan du finde det røde (og grønne) kort her. Har du forsikring et andet sted, skal du kontakte dit forsikringsselskab.

Download vores Autolease app
Du og dine bilbrugere kan med fordel downloade vores Autolease app, hvor I har de samme muligheder som på Autolease.dk og derved altid kan finde informationerne ved hånden. Download i App Store her.